Kevätaktiviteetit

Pelastusliivit

Tutustukaa pelastusliiveihin, käykää yhdessä läpi pillin, kauluksien ja jalkahihnojen tarkoitus. Opetelkaa pukemaan pelastusliivit päällenne ja ottakaa kisa, kuka on nopein ja samalla huolellisin. Seikkailijoiden partio-ohjelmasta saa myös hyviä vinkkejä pelastusliivien käyttöön.

Kun olette oppineet pelastusliivien pukemisen, on tärkeää päästä myös kokeilemaan pelastusliivien käyttöä vedessä. Järjestäkää siihen mahdollisuus kesäleirillä, retkellä tai paikallisessa uimahallissa.

Käyttäytyminen veneessä

Jo ennen veneeseen menoa on hyvä yhdessä pysähtyä miettimään, miten veneessä tulee käyttäytyä. Miettikää myös millaisiin vaaratilanteisiin voi joutua, jos ei noudata yhdessä sovittuja sääntöjä. Ottakaa säännöissä huomioon myös se, minkälaisella veneellä olette lähdössä matkaan. Esimerkiksi soutuveneessä ei saa seisoa, mutta isommalla aluksella se voi olla sallittua.

Veneen osat

Opetelkaa yhdessä veneiden eri osia. Aloittakaa sellaisesta veneestä, jota teillä on mahdollista käyttää, ja jos aikaa jää, niin miettikää muitakin veneitä. Hyvä on myös tietää, mitä eroa on purjeveneellä, soutuveneellä ja moottoriveneellä!

Siansorkka ja kasisolmu

Siansorkka ja kasisolmu eli kahdeksikko ovat simppeleitä ja erittäin hyödyllisiä solmuja vesillä.

Viitat

Ihmetelkää yhdessä, mitä vedestä nousevat ”tikut” tarkoittavat ja keksikää omat muistisäännöt viittojen muistamiseksi. Piirtäkää viittoja ja kulkekaa niiden välistä veneiden lailla.

Pelastusköysi

Tutustukaa pelastusköyteen ja harjoitelkaa sen käyttämistä. Miettikää myös, minkälaisissa tilanteissa sitä käytetään.