Syksyaktiviteetit

Luonnontuntemus

Ilmojen viiletessä on helpompi nähdä metsän eläimiä puuhissaan. Tutustukaa eri eläinten elinympäristöihin kirjojen avulla ja miettikää yhdessä, mitä eläimiä voitte nähdä vesistöjen rannoilla. Tehkää retki rantaan ja etsikää eläinten jättämiä jälkiä.

Laajentakaa kasvituntemustanne läheisessä rannassa. Tutkikaa poikkeaako rantojen kasvillisuus metsän kasvillisuudesta, entä löydättekö jotain yhtäläisyyksiä?

Kun varikset, västäräkit ja räkättirastaat ovat jo tuttuja, on aika kääntää katseet koskeloihin, kaakkureihin ja sorsiin. Samalla kannattaa selvittää, mitä tarkoittaa puoli-sukeltaja, mikä lintu huutaa nimeään ja mikä laji lähtee ensimmäisenä muuttomatkalle etelään.

Rannoilla ja vedessä elää paljon pieniä hyönteisiä. Ottakaa lasipurkkiin vettä matalasta rannasta tai kaislikosta ja tutkikaa suurennuslasin kanssa, minkälaisia ötököitä purkkiin jäi uiskentelemaan. Tunnistakaa lopuksi, minkä nimisiä uiskentelijoita purkista löytyy.

Kootkaa rantojen eläin-, kasvi-, lintu- ja hyönteishavainnoista luontokansio, jota voitte täydentää kevään saapuessa.

Katsahda muutaman kerran päivänä aikana taivaalle ja lämpömittariin. Kirjaa havaintosi ylös. Jos asut lähellä isoa vesistöä, niin mene rannalle ja tutkaile onko meren tai järven selällä erilainen sää kuin rannalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *